mandag 20. januar 2014

Hvordan lage hjemmelaget grøt til baby

Jeg begynte å gi smaksprøver på grøt til min sønn Jonas fra 4 måneders alder. Han begynte å få det fast fra han var 5,5 måneder gammel. Det tok 1 måned før han begynte å like det. Men nå er han 6 måneder og liker det kjempe godt..

Nøkkelen er uansett å ta smakingen gradvis. De må lære seg å svelge, tygge og bli kjent med smakene. I begynnelsen kan det være lurt å blande i litt morsmelk/mme for å gjøre det så mildt som mulig for magen.

I tillegg kan være lurt å skaffe seg babyfeeder (selges på babybutikker). Da kan du legge litt frukt eller lignende i nettet og babyen kan sutte på frukten uten å få i seg store biter som de kan sette fast i halsen. Matnett av silikon er det mest populære for tiden. Disse er lettere å holde rent.

Jeg har faktisk boikottet ferdig-grøtene og gir nå hjemmelaget grøt. Det finnes uttallige tips på nettet. Gode begynner-grøter er grøt av hirse, ris- eller maismel. Særlig hirse da dette er  veldig jernrikt. Hvis du i tillegg hiver i litt fruktmos av f.eks aprikos kan du få enda mer jern i maten. Jeg ble også tipset om denne artikkelen: http://www.nrk.no/livsstil/tre-ganger-mer-jern-i-hjemmelaget-1.7751057

Etterhvert som babyene blir større (8 måneder +) kan man servere grøt av havregryn og sammalt hvete.


Oppskrifter grøt (1-2 porsjoner) fra 4 måneders alder

- Bland gjerne litt morsmelk/MME i grøten i tillegg til det som står nevnt nedenfor.

Hirsegrøt
Inneholder ikke gluten. Kan søtes med f.eks aprikosmos, sviskemos eller rørte bær.
½ dl hirsemel og 2 dl vann  (+ olje, smør, margarin)
Kok opp vann og tilsett hirsen. La koke et par minutter. Tilsett 1 ts smør, plantemargarin (uten palmeolje) eller økologisk rapsolje/olivenolje rett før servering*. 
Maisgrøt
Inneholder ikke gluten og er god med eplemos. 

2 dl vann og 2 ss maismel  (+ olje, smør, margarin)
Bland vann og mel og kok opp mens du rører og la koke i ca. 5 minutter. Tilsett 1 ts smør, plantemargarin (uten palmeolje) eller økologisk rapsolje/olivenolje rett før servering*. 
Risgrøt
Inneholder ikke gluten og er god med aprikosmos eller sviskemos.

1,5-2 ss. rismel og 1 dl vann (+ olje, smør, margarin)
Kok opp vann og mel under omrøring, og la det koke på svak varme i noen minutter, til grøten tykner. Avkjøl grøten, og ha i 1 ts olje/smør/margarin rett før servering.*
Ha eventuelt i morsmelk eller annen søting etter ønske.


Havregrøt
Når du har testet de ovenfor kan du introdusere glutengrøt gradvis. Havregrøt inneholder gluten. Her brukes havremel som er mer egnet for de minste. Havregryn kan brukes fra 8 månedersalder.

2-3 ss havremel og 1-1 ½ dl vann

Kok opp mel og vann og rør godt underveis. Du kan også tilsette et lite dryss kanel. Kok i 3-5 minutter. Tilsett eventuelt 1 ts smør eller olje rett før servering.

Aprikosmos - hvordan du lager det finner du her.

Eplemos - hvordan du lager det finner du her.

*Babyer skal ikke ha meieriprodukter før de er 10 måneder. I følge bok om barnemat utlevert på helsestasjonen er det ok å bruke plantemargarin (uten palmeolje). I følge Margit Vea som har vært en forkjemper for hjemmelaget barnemat er det også ok å bruke litt smør eller olje.

For å kjøle ned grøten raskt: Frys fruktmos i isterningposer. Når du har laget en porsjon grøt putt en isterning med fruktmos i grøten.  

Hirsemel og hirseflak finner man på helsekosten og koster ca. 40 kr. Hvis du kjøper hirseflak må disse bløtlegges i 12 timer for bruk. Maismel og rismel finner man på helskosten og i tillegg på f.eks Meny og Mega.(Jonas når han prøvesmaker :) )Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar