lørdag 22. mars 2014

Introduksjon til brød

Jonas, minstemann er nå 6 måneder gammel, og jeg har allerede begynt å introdusere brød. Det sies vel i hovedsak at brød skal introduseres ved ca 8 måneders alder. Men det er veldig individuelt. Noen barn liker en mer klumpete konsistens og er flinkere til å tygge tidlig. Min helsesøster sier man kan begynne med både brød og kjøtt før anbefalt alder. Men man skal være obs på å ikke gi for store biter som kan settes i halsen, og magene er sarte, nye matsorter må tilvennes gradvis. Et annet element man skal være obs på er gluten allergi, hvis det er mye av det i familien. 

Noen nyttig tips:
 • Bak et hjemmelaget brød.  Forslag til oppskrift ligger nederst i innlegget.
 • Når det brødet er ferdig stekt del det i små skiver og frys.
 • Hensikten med å benytte hjemmelaget brød er at det smuldrer veldig lett, ergo er det trolig lettere å svelge. Pluss at da kontroller man selv hva som puttes i brødet.  
 • Tren tren tren; å tygge brød kan være vanskelig for de små

Her er to måter jeg har brukt nå i starten:
 1. Gi en bitte liten skive. Uten skorpe så klart! Pass på at de får i seg bitte små biter. Vær forsiktig. Pålegg kan f.eks være litt plantemargarin (jeg bruker soft flora, inneholder ikke palmeolje) og leverpostei. La de få prøve å spise litt selv. Dette er en viktig del av utviklingen. 
 2. Bland en liten brødskive i fruktpurè/frukt mos. Brødet smuldrer  i fruktblandingen, noe som gjør det veldig enkelt for de små og svelge skiven. Se bilde nedenfor. Bland gjerne en liten dråpe med matolje i for å få litt ekstra fett (eks. kokosolje,olivenolje, rapsolje)
Fruktmos av mango, eple og pære. Bland brødbitene godt i mosen og sørg for at bitene er små.Oppskrift på 2 brød tilpasset baby (det vil si at salt og søtningsmiddel er fjernet)

Ingredienser:
 • 3,5 dl vann
 • 1 ss olje (eks kokosolje, rapsolje, olivenolje)
 • Ca 0,5 kg hvetemel
 • 300 gram grovt mel (f.eks sammalt rug grov)
 • 25 g tørrgjær


Fremgangsmåte:
 1. Bland alt det tørre i en bolle.
 2. Varm vannet til det er lunkent og bland det med oljen.
 3. Rør inn melet i vannet. Litt og litt Bruk helst en kjøkkenmaskin .
 4.  La deigen heve i en time i en plasttildekket bolle.
 5. Del deigen i to og form den til brød.
 6. Legg de over på en papirkledd stekeplate og etterhev i ca. 30 minutter.
 7. Stek brødene midt i ovnen ved 225 grader i 25-30 minutt. Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar