fredag 21. mars 2014

Introduksjonsmat baby

Introduksjonsmat 4-6 måneder

Jeg har laget en ny rasjon med fruktpurè idag. Oppskriften har jeg lagt inn her. :) Det er den som heter eple,pære og mango. :) Jeg har også lagt inn tips til hva man kan servere avacado sammen med. Avacado har blitt en populær frukt å gi til babyer da den er fettrik men inneholder sunt fett. Som regel smaker den litt bedre dersom den blandes med annen frukt. Det raskeste alternativet er å blande avacado med banan.

Helt i starten skal babyene ikke ha kjøtt, dette særlig fordi det er vanskelig å tygge. De må venne seg til nye konsistenser og matsorter gradvis. De har tross alt kun vært vant med melk.

Et tips som jeg fikk av helsesøster når Martine var liten er å lage maten enklest mulig. Ikke lag det til en fancy gourmèt middag. De liker som oftest rene smaker. Ikke bland alt for mange ingredienser sammen.

Det enklest middagstipset i starten er å koke potet og gultrot i biter og mose i en blender. Et litt mer spennende alternativ er å bruke søtpotet. Den søte smaken er som oftest noe som appellerer til de små. Søtpotet tilberedes likt som ved potet og gulrot:

Søtpotet
  • Skrell poteten, del i skiver og kok i vann i 30-40 minutter til skivene er møre. 
  • Hiv så i blender og mos. Ta litt og litt av kokevannet i blenderen til ønsket konsistens. Bland tilslutt i f.eks litt rapsolje eller plante margarin. 
  • Fordel i små porsjonsbeger, avkjøl og frys. Ferskvarer er som regel kun holdbar i 1 maks 2 dager i kjøleskap. 

I de første smaksprøvene kan det også være lurt å blande i litt morsmelk for å gjøre det så skånsomt som mulig for de sarte magene.

Etterhvert kan man bruke flere grønnsaker som brokkoli (inneholder mye jern), blomkål, kålrot og pastinakk. Flere oppskrifter på middager uten kjøtt finner dere her, og middager med kjøtt finner dere her. Jeg har også laget et innlegg på introdusering av brødmat som dere finner her.

Lykke til! :)


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar