torsdag 22. desember 2011

Snickers, kokosboller og saft, pluss konklusjon av all konfekt og julekake baking.

Lagte snickers, kokosboller og ripsbærsaft idag. Mmmm...unner meg litt ekstra nå med jul. ;) Har hatt ripsene i fryseren siden sensommeren, så det var på tide å gjøre noe med de. Har også masse stikkelsbær i fryseren så må nok lage saft av de også.

Etter mye julekake- og konfektbaking i år, har jeg komme frem til hvilke kaker og konfekter som var best, og som er verdt å lage igjen neste år. Det sier seg selv at noe alltid faller mer i smak enn andre ting. F.eks var den brun-hvite kjeksen god, men har liten holdbarhet. Den egner seg derfor ikke så godt som en av de syv sortene. De holder maks 2 dager. Trøflene var litt for mektige, de smaker godt, men jeg lager nok ikke disse neste år.  Det samme gjelder fudgen - dette er noe mange liker, men det er nok ikke helt min favoritt.

Huskeliste til neste år over de 7 beste sortene:
  • Kokosboller
  • Peppermyntekuler (men lage de som stenger)
  • Snickers
  • Sandtopper
  • Kakemenn
  • Risboller (med havrepuff)
  • Karameller
  • Chocolate Chip Cookies

Her kommer oppskriftene på det jeg lagde idag.


Snickersbiter

Ingredienser:
  • 1,5 dl sukker
  • 1,5 dl lys sirup
  • 3/4 dl peanøttsmør
  • 7,5 dl cornflakes
  • 150 gr freia melkesjokolade
  • 100 gr mørk kokesjokolade

Fremgangsmåte:
  1. Sirup og sukker blandes og kokes 1-2 minutter.
  2. Bland først i peanøttsmør.
  3. Bland deretter i cornflakes
  4. Dekk en langpanne med bakepapir og hell massen utover
  5. Legg et bakepapir over og kjevle massen så den blir ca 1 cm tykk
  6. Fjern papiret.
  7. Bryt sjokoladen i biter og smelt den i vannbad.
  8. Bre sjokoladen med en slikkepott over massen.
  9. Avkjøl litt og skjær massen i passe biter (før sjokoladen har stivnet helt)
  10. Når bitene er helt avkjølt (sett de gjerne i kjøleskap i 15 minutt), oppbevar de tørt og kjølig i et tett glass.


Kokosboller

Ingredienser
  • 4 eggehviter
  • 1 dl sukker
  • 1 ss vaniljesukker
  • 4 plater gelatin
  • 1 pose kokosmasse
  • 200 gr mørk kokesjokolade
  • 50 gr delfiafett

Fremgangsmåte:
  1. Begynn med å legge gelatinplatene i kaldt vann. De skal ligge til de er helt bløte. Rett over 5 minutt.
  2. Imens pisk eggehvitene til de blir så stive at massen ikke siger ut av bollen når den holdes opp ned.
  3. Jeg heller så oppi sukker og vaniljesukker og pisker videre til sukkeret er oppløst og eggehvitmassen er stiv og luftig.
  4. Ta så den bløte gelantinen opp med henden og klem ut litt av vannet.
  5. Smelt så gelantinen i vannbad. Det skal ikke vann oppi bollen med gelantin. Avkjøl gelantinen etterpå i 5-10 minutt.
  6. Hell så gelantinen i en tynn stråle oppi eggehviten men maskinen visper kraftig. Gelantinen må være helt flytende når du heller den oppi.
  7. Finn så frem et brett, legg matpair på brettet og strø litt kokos over papiret. Kokosen hindre kokosbollen i å sette seg fast i matpapiret.
  8. Ta den hvite massen over i en plastikkpose (brødpose), knyt igjen og klipp et hull på ca.2 cm i et hjørne av posen. 
  9. Klem ut skumtopper med posen på matpapiret. 
  10. Sett brettet inn i kjøleskapet slik at de stivner og er klar for å bli dyppet i sjokolade.  
  11. Mens skumtoppen stivner, smelt sjokolade og delfifett sammen. Entem i en gryte eller i vannbad.
  12. Avkjøl sjokoladen til den er romtemperert. Når sjokoladeblandingen er avkjølt er nok også skumtoppen stivnet.
  13. Ta en og en skumtopp og ypp den i sjokoladen med f.eks en skje. Rull så skumtopp i kokos. Sett den ferdige kokosbollen tilbake på brettet
  14. Kokosbollen settes kjølig til de har stivnet helt. De holder seg noen dager i kjøleskap. De kan også fryses ned. De tiner raskt.  

Ripsbærsaft

Ingredienser:
  • 500 gr ripsbær
  • 2-2,5 dl vann
  • 75 gram sukker pr dl avrent saft (ta heller litt for lite enn for mye sukker og smak deg frem)

Fremgangsmåte:
  1. Ha bær og vann i en kjele. Sett på lokk og gi bærene et langsomt oppkok. Jeg satte på meidum varme. Skrudde ned når det begynte å koke, etter ca. en halv time. Kok bærene opp i mot en time, til bærene har skiftet farge.
  2. Når bærene er ferdig kok, sil saften gjennom et silklede. Det tar minst en time, avhengig av bærmengde. Ikke klem på klede, da blir saften uklar.
  3. Gjør klar rene, varme flasker
  4. Mål opp saften og beregn sukkermengden.
  5. Kok saften på ny sammen med sukker. Rør til sukkeret er oppløst.
  6. Hell saften straks på flasker, avkjøl og sett i kjøleskap.
Mmmmmmm :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar