Da jeg hadde mammapermisjon lagte jeg mesteparten av maten jeg serverte til min datter selv. Jeg har lagt ut noen oppskrifter på middager tidligere - se her.
Det andre jeg pleide å lage var fruktpurèer. De smaker mye bedre enn de man kjøper på glass - synes nå ihvertfall jeg. Det er noe helt annet å bruke ferskvarer. Dette ser jeg igjen hos min datter nå. Hun liker best mat som er 'ren', og i det mener jeg mat som er lagd fra bunnen av, ikke halvfabrikat.
Man kan mikse mange forskjellige frukter sammen, men modne nektariner og de søte pærene som er i butikkene nå på sommeren funker veldig bra.
Også jordbær (norske søte) og plommer er bra - men jeg vil ikke ha startet med denne type frukt ved 4 mnd alder. Denne frukten er for litt større unger.
Generell fremgangsmåte:
Aprikosmos
Fremgangsmåte:
Sviskemos
Fremgangsmåte:
Eplemos
Fremgangsmåte:
Blandingspurè - eple, pære og mango
Fremgangsmåte:
Det andre jeg pleide å lage var fruktpurèer. De smaker mye bedre enn de man kjøper på glass - synes nå ihvertfall jeg. Det er noe helt annet å bruke ferskvarer. Dette ser jeg igjen hos min datter nå. Hun liker best mat som er 'ren', og i det mener jeg mat som er lagd fra bunnen av, ikke halvfabrikat.
Man kan mikse mange forskjellige frukter sammen, men modne nektariner og de søte pærene som er i butikkene nå på sommeren funker veldig bra.
Også jordbær (norske søte) og plommer er bra - men jeg vil ikke ha startet med denne type frukt ved 4 mnd alder. Denne frukten er for litt større unger.
Generell fremgangsmåte:
- Fruktene bør være modne, slik at de er så søte som mulig. Skrell frukten som må skrelles (kun fruktkjøttet skal brukes) . f.eks pærer, nektarin og plommer må skrelles. Del opp i relativt små biter og kok frukten til de er møre (opptil 15-20 minutter).
- Bruk så blender og mos det til en smoothie - helt glatt.
- Fordel i små bokser, avkjøl og hiv i fryseren.
- Hvis du bruker frukt som jordbær eller kiwi må massen siles før den legges i bokser. Siden disse har små frø/steiner.
- Hvilke blandinger man bruker er litt opp til en selv. Her er noen av de sammensetningene/pureène jeg har pleid å lage:
- Søte pærer og nektarin,
- Pærer, nektarin og eple
- Plommer og gule epler
- Jordbær og Kiwi
- Røde druer (skrelles først) og ripsbær
Aprikosmos
Fremgangsmåte:
- Hiv en pakke med aprikoser i en gryte. Fyll på vann til du dekker aprikosene.
- Kokes til de er møre. Etterfyll med vann underveis hvis nødvendig.
- Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så aprikosene i en stavmikser/blender.
- Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
- Frys i små bokser eller isterningsbrett.
Sviskemos
Fremgangsmåte:
- Hiv en pakke med svisker i en gryte. Fyll på vann til du dekker sviskene.
- Kokes til de er møre. Etterfyll med vann underveis hvis nødvendig.
- Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så sviskene i en stavmikser/blender.
- Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
- Frys i små bokser eller isterningsbrett.
Eplemos
Fremgangsmåte:
- Skrell 6 epler. Skjær bort eplehus og steiner.
- Del eplene i biter og legg de i en gryte. Fyll på vann til du dekker eplene
- Kokes i ca 10 minutter. Eplene skal være møre når de er ferdige.
- Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så eplebitene i en stavmikser/blender.
- Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
- Frys i små bokser eller isterningsbrett.
Blandingspurè - eple, pære og mango
Fremgangsmåte:
- Skrell 3 epler, 3 pærer og 1/2 mange. Bruk kun kjøtte. Kjerner og annet hardt fjernes.
- Del fruktne i biter og legg de i en gryte. Fyll på vann til du dekker alt.
- Kokes i ca 10 minutter. .
- Tøm ut kokevannet i et litermål eller lignende. Hiv så fruktbitene i en stavmikser/blender.
- Spe på med kokevann til du får ønsket konsistens
- Frys i små bokser eller isterningsbrett.
Avacado og banan
Ta en fin og grønn halv avacado og mos sammen med en halv banan. Kjapt og enkelt måltid!
Det er også godt å blande avacaco med mango. Men kok gjerne mangoen litt først og mos den med en stavmikser eller blender.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar