torsdag 10. juli 2014

Hvit pizza

Mmmm...digger hvit pizza!!


(3-4 personer)

Bunn: 
Pizzadeig finner dere her


Saus:
  • 1 boks creme fraiche
  • 1/2-1 rød chili (2-3 ts sambal olek) - kommer ann på hvor sterkt du vil ha det
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • Salt og pepper
  • 1 ss paprikapulver
  • 2 ts løkpulver

Topping:
  • 1 boks cherrytomater, delt i to
  • 1 rødløk, finhakket eller i halvringer
  • 10-12 skiver parmaskinke eller serranoskinke
  • Reven ost

Fremgangsmåte:
  1. Hakk hvitløk, chili og urter
  2. Bland sammen ingrediensene til pizzasausen og smør den utover deigen. Ta gjerne mer krydder i hvis du liker den godt krydret.
  3. Fordel cherrytomater, rødløk og ost over.
  4. Hiv på parmaskinken til slutt.
  5. Stekes på 225 grader i  20-25 minutt.
Serveres med ruccola salat.








Mango og papaya salat

Prøv denne salaten som tilbehør til grillmaten! Salat på 5 minutt!

Ingredienser:
  • 1/2 agurk
  • 1/2 papaya
  • 1/2 mango
  • Saften av 1/2 lime
  • 1/2 chili
  • Litt koriander


Fremgangsmåte:
  1. Rasp agurk med potetskreller eller kutt i staver
  2. Skrell papaya og mango og hakk i terninger
  3. Hakk en 1/2 chili i små biter
  4. Bland sammen ingrediensene og klem over limesaften
  5. Hakk litt koriander og strø på toppen. 






fredag 4. juli 2014

Ny oppskrift på smoothie

Prøv denne kombinasjonen!



Ingredienser:

  • 100 gram fryste jordbær
  • 50 gram fryste eller ferske bringebær
  • 50 gram fryste eller ferske blåbær
  • 100 gram cottage cheese
  • 1 dl appelsinjuice
  • (litt søtning, som f.eks stevia hvis det ikke er søtt nok).


Hiv alle ingrediensene i en blender og server etter ca. 5 minutter så cottage cheese'n får sette seg.! :)



lørdag 28. juni 2014

Champinjong

Jeg har fått øynene opp for champinjong. Her er 2 gode oppskrifter. En saus og en stuing. Med ganske lik basis.

Saus

Ingredienser:

  • 3 sjalottløk
  • 3 hakkede champinjonger
  • 3 dl kremfløte


Fremgangsmåte:

  1. Hakk opp løk og sopp og hell over i en gryte. 
  2. Hell over kremfløten.
  3. La det koke til en fyldig saus i 10-15 minutt. 
  4. Smak til med salt og pepper.


Soppstuing


Ingredienser:
1 løk
2 fedd hvitløk
3 champinjonger
2 dl kremfløte

Fremgangmåte:
1. Hakk opp løk og hvitløk og stek blanke i en stekepanne.
2. Hiv så i soppen og fløten og la det putre i 10-15 minutter


mandag 9. juni 2014

Basisoppskrift - båtpoteter med sjalottløk og rosmarin

Jeg har fått øynene opp for mandelpoteter. Hvis man skal lage båtpoteter anbefaler jeg virkelig å bruke denne typen. Da får man best resultat. Denne kombinasjonen ble meget god.

Til 2-3 personer.

Ingredienser og fremgangsmåte:
  • Forvarm ovn til 225 grader.
  • Finn frem en ildfastform 
  • Finn frem 6-7 mandelpoteter - hver potet deles i fire til båter. Fordeles i den ildfaste formen.
  • Hell over f.eks rapsolje og bland potetene sammen med oljen.
  • Kutt opp en liten neve frisk rosmarin og fordel over
  • 1 sjalottløk - hakkes og fordeles over
  • Dryss også over litt havsalt.
  • Sett i ovnen i 30-40 minutter til de har den stekeskorpen du ønsker.
Potet-blandingen før steking. 

søndag 8. juni 2014

Syltetøy-dilla

Her kommer oppskrift på enda et syltetøy. Nesten likt som det forrige, bare med blåbær i. Dette er det beste syltetøyet jeg har smakt på lenge, og sååå enkelt å lage! Verdt å prøve!

Ingredienser:
  • 200 gram jordbær 
  • 100 gram rabarbra (vi har den tynne finstilkede typen)
  • 50 gram blåbær

Fremgangsmåte:

  1. Del rabarbra i 2 cm store biter. Del jordbærne i to. Blåbærne kan være som de er. 
  2. Legg lagvis i en gryte sammen med sukker. 
  3. La blandingen stå en time på kjøkken. Da vil det begynne å safte seg.
  4. Kok så blandingen forsiktig opp. Kok i 15-20 minutter.
  5. Mos til slutt i en stavmikser.

Jeg oppbevarer syltetøyet i kjøleskapet i syltetøyglass som jeg har sterilisert (Koker opp vann i vannkoker og heller i glasset. La stå i et par minutter før du heller ut vannet)




fredag 23. mai 2014

Rabarbra- og jordbærsyltetøy

Vi har litt rabarbra i hagen, så fant ut jeg ville prøve meg på en ny oppskrift og valget falt på rabarbra- og jordbærsyltetøy. Det ble veldig vellykket. Jeg har brukt syltetøyet på brødskiven, med cottage cheeese og på vafler. Nam!

Her er oppskriften. Super enkelt og kjempe godt! Dette blir ca 1 syltetøyglass.

Ingredienser:

  • 250 gram rabarbra (vi har den tynne finstilkede typen)
  • 250 gram jordbær
  • 150-200 gram sukker (jeg brukte 150 gram sukker, pluss et par dråper med stevia)


Fremgangsmåte:

  1. Del rabarbra i 2 cm store biter. Del jordbærne i to. 
  2. Legg lagvis i en gryte sammen med sukker. 
  3. La blandingen stå en time på kjøkken. Da vil det begynne å safte seg.
  4. Kok så blandingen forsiktig opp. Kok i 15-20 minutter til rabarbra og jordbær er møre.
  5. Mos til slutt i en stavmikser.

Enjoy! :)






tirsdag 20. mai 2014

Pannacotta med hvit sjokolade og bringebær coulis

(4 porsjoner)

Elsker denne desserten. Oppskriften her hentet fra Trines matblogg.

Pannacotta
1 liten kartong med fløte
100 gram hvit sjokolade
1 vaniljestang
2 gelantinplater


Bringebær coulis
200 gram frosne bringebær
2 toppede spiseskjeer med sukker
2 ss presset sitron

Fremgangsmåte Panna cotta:

  1. Legg gelantinplatene i vann i 5 minutter.
  2. Hell fløten i en gryte og skrap frøene ut av vaniljestangen og hiv det oppi sammen med fløten.
  3. Varm fløten til kokepunkt og avkjøl litt etterpå.
  4. Klem vannet ut av gelantinplatene og rør de sammen med fløten til de er oppløst. 
  5. Ha så sjokoladen i fløteblandingen og bland det godt sammen til den er helt oppløst. 
  6. Hell blandingen i 4 porsjonsglass og sett til avkjøling.4-6 timer. Gjerne over natten. 


Fremgangsmåte Bringebær coulis:

  1. Kok opp bringebær og sukker. La det småkoke i ca 15 minutter og press deretter blandingen gjennom en sil til glatt saus. Smak til med finpresset sitron.
  2. Avkjøl.


Pannacottaen tas ut av kjøleskapet ca en halvtime før servering. Ha på coulisen og pynt gjerne med friske bringebær og mintblad.





Müsli rundstykker

Dette er oppskriften til ernæringsfysiolog Tine Mejlbo, men jeg har gjort et par justeringer. Kjempe gode rundstykker som er ypperlige å fryse. Jeg tar opp et og et rundstykke og tiner de i 30-60 sek i mikroen.

Ingredienser:

  • cirka 10 dl vann 
  • 2 ss rapsolje
  • 1 pakke tørrgjær
  • 1 kg grovbakstmel
  • 5 dl havrekli
  • 1 dl linfrø og/eller chiafrø
  • 100 g hasselnøtter
  • 10 tørkede aprikoser (klippes i biter)
  • 100 g rosiner
  • 1 ts salt


Fremgangsmåte:

  1. Sett av 2 dl mel til senere. 
  2. Start med å blande alt det tørre inkludert rosiner og aprikoser.
  3. Tilsett lunkent vann og rapsolje og bland alt godt sammen. Deigen skal være såpass fuktig at den nesten kan røres i med en tresleiv. Elt alt sammen godt for hånd i cirka 5 minutter og tilsett siste rest av melet til slutt. 
  4. Del deigen i ca 20-30 like store deler, alt etter hvilken størrelse du ønsker på de. Legg en stor sleiv med deig direkte på et bakepapir på plasten. De må ikke rulles som vanlige rundstykker. La rundstykkene heve et lunt sted i cirka 1 time. 
  5. Stek rundstykkene midt i ovnen på 225 grader i 15-20 minutter til de er gyldne. 





onsdag 23. april 2014

Lettlaget dessert

Her kommer oppskrift på en kjempe god dessert (eller kake) som lages i en fei. Jeg har fått oppskriften av min svigerfamilie.


Bunn:
  • 1 pakke gjende kjeks (jeg brukte med sjokolade trekk)
  • 1/2 pakke safari kjeks
  • (50 g smeltet smør)
  1. Knus kjeksen i en kjøkkenmaskin
  2. Dersom du ønsker å lage kake. Bland kjeksen med 50 gram smeltet smør og legg i bunnen av kakeformen (må ikke være større en 25 cm i diameter). Sett kaldt i 10 minutt
  3. Dersom du lager dessert i en skål er det ikke nødvendig med smør. Da fordeldu bare den knuste kjeksen i bunnen og tar toppingen over etterpå.


Topping:
  • 1 pakke fløte
  • 90 g sukker
  • 2 ts vaniljesukker
  • ca 2 ss sitronsaft av fersk sitron
  • 200 g philadelfiaost
  • Bær
  1. Pisk fløten til krem sammen med sukker og vaniljesukker. Smak til med sitronsaft.
  2. Bland så i 200 g philadelfia ost.
  3. Fordel blandingen over kjeksen og pynt med mye bær.