tirsdag 11. februar 2014

Barnemat med jern

Jeg har kjøpt meg denne boken:


Her finnes det mange gode tips. Fra 6 måneders alder er det vanskelig å dekke barnets behov for jern med bare morsmelk. Derfor må man servere mat som inneholder jern.

Jernrike matvarer:

Rødt kjøtt, eks: kvernet storfekjøtt og lammekjøtt uten tilsetningstoffer, karbondadedeig og kjøttdeig

Fisk er ikke så jernrikt, men de fete sortene som makrell, sild, lak og sardiner inneholder en del jern.

Frukt og grønnsaker er jernrike. Særlig brokkoli er bra å gi de små.
(I boken ble også grønnkål og spinat nevnt. Grønnkål er ikke så bra for magen til de aller minste, og det nevner Margit Vea. I tillegg har jeg lest at spinat inneholder mye nitritt, og at man derfor skal unngå dette).

Belgfrukter som erter, bønner og linser er gode jernkilder. (Vær forsiktig med erter til de aller minste)

Lag retter med tomat. Tomat inneholder både jern og c-vitamin.

Tørket frukt, særlig aprikoser inneholder også mye jern.


Pålegg som kan gis fra 6 måneders alder:
  • Leverpostei
  • Prim
  • Rørte bær
  • Eplemos
  • Gulrotmos
  • Most banan
  • Most avacado

Når barnet er 8-9 måneder kan man utvide til:
  • Brunost
  • Milde smøreoster
  • Hvitost
  • Makrell i tomat
  • Kjøttpålegg som hamburgerrygg, kokt skinke og servelat
  • Egg

Man kan også tilføre barnet jern ved å koke i jerngryte.


Jonas  4,5 måned spiser agurk i babyfeederen. :)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar